Ekonomi global sekarang terasa memenatkan dan tiada henti. Anda meletakkan usaha dan masa yang tidak berkesudahan dan melakukan semuanya dengan betul, namun jurang antara gaji anda dan kos sara hidup terus melebar.
Ini bukan sekadar bayangan anda. Bank Dunia baru-baru ini mengesahkan bahawa pertumbuhan ekonomi global sedang mencecah paras amat membimbangkan, meninggalkan berjuta-juta keluarga yang bekerja keras terperangkap sepenuhnya dalam mod sekadar bertahan untuk hidup. Ditambah dengan inflasi yang melampau dan realiti pahit bahawa kos sara hidup yang semakin meningkat menjadikan rutin kerja 9-ke-5 anda lebih mahal, bergantung pada satu sumber gaji tradisional telah menjadi satu perjudian yang sangat berbahaya.
Tetapi, bagaimana jika tekanan kewangan ini adalah detik kesedaran yang anda sangat perlukan? Bagaimana jika anda akhirnya boleh ubah panik menjadi kekuatan?
Beribu-ribu orang biasa sedang melakukan perkara yang sama melalui Peluang BE. Mereka bukan sahaja bertahan dalam ekonomi yang gila ini; mereka sedang menulis semula masa depan mereka sepenuhnya. Berikut adalah kisah bagaimana tiga pemimpin hebat berdepan dengan keletihan ekonomi yang melampau dan dengan berani memilih untuk membina legasi tanpa batasan.

Jadilah Penulis Kehidupan Anda Sendiri
Bagi seorang pemuda dari Malaysia Timur, Royal Crown Council Ambassador (RCCA) Hii Yu Leong (Anson), mendapat pekerjaan sebagai pramugara di Singapura sepatutnya menjadi tiket utama ke kehidupan yang lebih baik. Namun di sebalik pakaian seragam yang glamor, wujud satu realiti yang sangat sunyi. Beliau dibelenggu masalah kurang tidur yang teruk, dan pendapatannya dihadkan sepenuhnya oleh jadual penerbangan syarikat.
Titik kemuncaknya amat memeritkan. Jerawat teruk akibat tekanan menyebabkannya gagal pemeriksaan keterampilan syarikat penerbangan, membawa kepada pemecatan secara tiba-tiba. Sekelip mata, pekerjaan “stabilnya” lenyap. Beliau cepat sedar satu kebenaran yang pahit: tanggungjawab sebenar bermakna mempunyai kawalan penuh ke atas takdir anda sendiri.
Pada titik terendah dalam hidup, minuman Kolagen BE International memulihkan kulitnya. Apabila beliau secara jujur berkongsi transformasinya, produk tersebut terjual dengan sendirinya. Walaupun tiada pengalaman dalam industri ini, sistem BE yang mudah membuktikan bahawa orang biasa sememangnya boleh membina masa depan mereka sendiri. Walaupun beliau berjuang sendirian di perantauan, BE memberinya sebuah keluarga sebenar. Dikelilingi oleh pasukan yang saling menaikkan semangat, beliau dengan pantas mengembangkan rangkaiannya merentasi Hong Kong, Indonesia, dan Singapura.
Dalam masa dua tahun sahaja, Anson mencapai status RCCA. Memiliki Mercedes-Benz idamannya melalui Dana Kereta BE dan membeli rumah impiannya membuktikan bahawa kekayaan sebenar bukanlah untuk menunjuk-nunjuk. Ia mengenai memiliki hak mutlak untuk “membuat pilihan” dan melindungi orang yang anda sayang. Nasihatnya? “Anda bukan kurang berusaha; anda hanya berada di platform yang salah. Jangan sekadar bertahan untuk hidup. Beri peluang kepada diri anda untuk menjadi pereka bentuk kehidupan anda sendiri!“
Rajin di Tempat yang Betul
Apabila sekatan MCO melumpuhkan dunia, RCCA Hajah Idahwati @’Irdina Nur’Aidah HJ Idris dari Brunei berdepan krisis yang menakutkan. Perniagaan sampingan dalam taliannya sebagai pembeli peribadi lumpuh teruk. Sebagai seorang pensyarah dan ibu kepada lapan orang anak, beliau amat bimbang tentang bagaimana beliau akan menjamin masa depan kewangan keluarganya di tengah-tengah ekonomi yang sangat tidak menentu.
Diperkenalkan kepada BE International pada Mei 2020, beliau berpegang teguh pada nasihat mudah upline-nya: “Buat BE memang mudah.” Beliau mengambil tindakan besar-besaran dan konsisten. Dalam hanya 6 hari, beliau mencapai status Ambassador dan merekodkan 21k PGSV! Hebatnya, pendapatan beliau pada bulan pertama itu mencecah hampir 80% daripada gaji pensyarah sepenuh masanya. Suami beliau, yang pada mulanya hanya memberi sokongan moral, akhirnya nekad berjuang 200% bersamanya selepas melihat budaya kekeluargaan yang luar biasa semasa percutian BE Lifestyle ke Osaka.
Melihat Dana Kereta dan Dana Rumah bertukar daripada impian yang mustahil kepada realiti hariannya dirasakan seperti satu keajaiban mutlak. Beliau berjaya memiliki Mercedes AMG GLC C43 dan kini sedang rancak membina rumah impiannya. Petua emas beliau untuk berjaya? “Ramai orang rajin, tetapi apabila anda berada di platform yang salah, anda akhirnya hanya akan kepenatan. Jangan malu untuk bermula kecil. Bekerja keras di tempat yang betul, dan satu keputusan hari ini mungkin mengubah nasib keluarga anda selamanya.“
Harapan Baharu di Tengah Ketidaktentuan
Tempoh perintah berkurung dan kejatuhan ekonomi seterusnya membawa beban yang sangat berat kepada keluarga di mana-mana sahaja. RCCA To Siauw Jen dari Indonesia melihat dengan rasa tidak berdaya apabila rakan-rakan karibnya kehilangan pekerjaan, bergelut untuk membayar yuran pengajian anak-anak mereka, dan hidup dalam ketakutan yang mencengkam. Beliau berasa terperangkap di rumah. Beliau mempunyai keinginan yang kuat untuk membantu, tetapi berasa tidak mampu melakukan apa-apa.
Titik perubahannya sangat mudah. Kakaknya meminta beliau untuk menjadi Ambassador di BE International. Pada mulanya, beliau menyertai hanya sebagai membalas budi. Walau bagaimanapun, segalanya berubah apabila rakan-rakannya mula mengalami manfaat kesihatan yang nyata daripada produk AULORA dan mula bertanya kepadanya tentang peluang perniagaan tersebut.
Pada saat itu juga, beliau sedar bahawa BE bukanlah sekadar perniagaan biasa, ia adalah sinar harapan baharu yang boleh dikongsikan dengan orang ramai pada saat-saat paling gelap mereka. Di BE, beliau belajar bahawa pencapaian seperti Dana Kereta dan Dana Rumah bukan sekadar mengenai kemewahan. Ia adalah simbol penyelamatan, perjuangan tanpa henti, dan kejayaan yang monumental. Dibimbing oleh mentornya, beliau mendapati bahawa kejayaan sebenar datang daripada usaha memperkasakan orang lain. Mesej beliau adalah peringatan yang cukup kuat: “Tidak kira betapa sukarnya keadaan, sentiasa ada peluang bagi mereka yang mahu berubah. Jika orang lain boleh melakukannya, kita juga pasti boleh!“
Berhenti Menunggu, Mula Bina Legasi Anda
Anda sama sekali tidak perlu kekal terperangkap dalam kitaran kebimbangan kewangan yang kejam. Anda tidak perlu menghabiskan malam-malam anda dengan tertanya-tanya apakah masa depan anda tahan terhadap AI. Anson, Hajah Idahwati, dan To Siauw Jen semuanya bermula di tempat yang sama dengan anda sekarang—merenung tekanan ekonomi yang kuat dan terdesak mencari jalan keluar. Mereka membuat pilihan muktamad dan berani untuk meninggalkan sistem tradisional yang rosak serta mula membina legasi yang sebenar.
Ganjaran yang mengubah hidup daripada memiliki kenderaan mewah sehinggalah melayakkan diri untukpercutian eksklusif ke destinasi yang menakjubkan seperti Seoul, Korea—terbuka sepenuhnya kepada sesiapa yang bersedia untuk menyertai sistem ini. Anda cuma perlu mengambil langkah pertama itu dan dapatkan inspirasi daripada pergerakan besar seperti kem motivasi usahawan terbesar di Malaysia.
Kini, giliran anda untuk bangkit. Mahukan lebih banyak bukti? Selami Kisah Kejayaan RCCA yang memberi inspirasi ini untuk melihat bagaimana orang biasa berjaya melakukannya. Berhentilah membiarkan ekonomi menindas Anda. Hubungi kami hari ini, terokai peluang BE, dan mula menulis semula masa depan anda!
Penafian: Angka pendapatan yang dinyatakan adalah untuk tujuan ilustrasi. Pendapatan sebenar berbeza-beza berdasarkan usaha individu, kemahiran, dan keadaan pasaran.